"Ние четем"

on .

Националната седмица на четенето в СУ "Д.Благоев" приключи успешно. Беше наситена с много и интересни дейности и мероприятия, насърчаващи интереса към четенето и книгата.

II-а клас постави началото на Националната седмица на четенето с читателска щафета. Направен беше кът с нови за класната им библиотека детски книжки, четоха от тях, изработиха си баджове във формата на книга. Малките ученици нарисуваха илюстрации към любимите си приказки.

Учениците от III клас участваха в мероприятието "Маратон на четенето", като съвместно с детски отдел на библиотека "Цончо Родев" гр.Провадия четоха откъси от любими приказки, драматизираха и разказваха. Участваха в забавна и увлекателна викторина. Разпознаваха любими герои, слушаха афоризми от любими детски писатели.

Учениците от IV-а клас прочетоха интересни истории за любими герои, за които изработиха табло. Те се включиха в Националната седмица и с четене на английски език на приказката "Snow white and the seven dwrafs", като се превъплътиха в ролите на Снежанка, злата мащеха, вълшебното огледало и седемте джуджета.

Учениците от IV-б клас с удоволствие се включиха в инициативата "Да четем на открито", посветена на Седмицата на четенето. Децата представиха любими приказни герои, които бяха илюстрирали. Прочетоха откъси от свои книжки. Часът премина много емоционално и учениците се убедиха, че словото е важно в живота на всеки човек.

"В света на приказките" е една инициатива през Националната седмица на четенето, организирана от Клуб "Ние творим" и СИП Предприемачество в начален етап, които представиха пред малките първокласници драматизация на приказка и забавна викторина "Открий от коя приказка съм". Първокласниците слушаха с интерес и вземаха участие. Накрая получиха подаръци – картинка с любим герой и книгоразделител, изработени от по-големите им приятели.

Проведе се викторина на тема "Ще успеем ли да съхраним българското", в което учениците от VI клас под под формата на състезание представиха моменти от българската история, от българската литература, културни забележителности, български традиции и обичаи и др. Участниците в отборите,  облечени в цветовете на българския трибагреник, бяха поздравени от Никола от 6 клас с изпълнение на гайда на емблематичната българска песен "Хубава си, моя горо! ".

Група ученици от прогиназиален етап /от VI-а,б и VII-б клас/ гостуваха на най-маките – децата в предучилищна възраст. С голямо удоволствие ги потопиха в чудния свят на приказките, като представиха приказните герои Пепеляшка, Спящата красавица, Баба Яга, Червената шапчица и Кумчо Вълчо. А децата от подготвителна група изненадаха всички с анимационната героиня Мини Маус, която приповдигна настроението на присъстващите.

Учениците от IX-б клас споделиха непринудено и откровено размисли за книгата и литературата. Емоционално представиха любими литературни творби и четоха откъси от тях. Грета Гинчева – бивша възпитаничка на нашето училище, заинтригува всички със своето отношение и страст към книгата и словото. Тя чете лично творчество, на което деветокласниците откликнаха с жив интерес.

Дванадесетокласниците организираха и проведоха маратон на четенето. Гости на мероприятието бяха Грета Гинчева и Ив. Димова – библиотекар в училище. След проследяване историческия развой на книгата от древността до наши дни,учениците представиха предпочитани от тях автори и творби. Споделиха размисли за мястото на книгата в живота на човека и ролята и за неговото духовно израстване.

Проведено беше и радиопредаване, в което се включиха ученици от всички възрасти. Нека маратонът на четенето,чийто начало бе поставено през седмицата, не приключва, а продължи и занапред!

Коментари могат да публикуват само регистрирани потребители.