Проект "Твоят час"

Публични изяви по проект "Твоят час"

През учебната 2016/2017 г. в СУ „Димитър Благоев“ по проект „Твоят час“, финансиран от Оперативна програма „Интелигентен растеж за наука и образование“,  започнаха работа над 20 клуба по интереси и групи за обучителни затруднения. В течение на годината всяка група представи публични изяви, посетени от родители, близки и съученици на участниците, които пяха, твориха, спортуваха с желание.

Началото на публичните изяви постави клуб „Предприемачи в действие” с ръководител Пламена Стефанова. На 16 – 17.11.2016 г., в рамките на Световната седмица по предприемачество, участниците в клуба се включиха в две мероприятия – обучение за работа в екип и презентационни умения и състезание „Иновационен лагер”. В състезанието се представиха младежи на възраст от 15 до 19 години, които трябваше да разрешат  глобален проблем - изчезването на пчелните популации. В рамките на 4 часа те успяха да представят своята предприемаческа идея и да я защитят убедително.

Коледните празници бяха посрещнати чрез една чудесна инициатива, организирана от клуб „Уча и играя” с ръководител Пепа Димитрова. На  23.12.2016 г. – в класната стая децата от III клас, подкрепени от техните родители, представиха народни празници и обичаи от Провадийско под наслов „Вечер на народното творчество”.

   

На 19.01.2017 г – в класната си стая участниците в клуб „Ние четем и творим” с ръководител Калинка Иванова представиха резултата от своята  работа – книга, в която са събрани описаните от тях истории с един общ герой.

Интересът на учениците към природните науки пролича и в публичната изява на клуб „Еко култура” с ръководител Теодора Ненова. На 08.02.2017 г. под наслов „Аз знам“ участниците демонстрираха интересни опити /вулкан, конвекция, химически коктейл/. Представиха  любопитна информация  за процеси, които протичат в природата, отговориха на въпроси  като  „Защо е полезен въглеродният диоксид?”. Гостите научиха как да откриват истинските натурални сокове и участваха в състезание със сапунени мехури.

   

На  1.02.2017 г и 30.03.2017 г – в СУ „Д.Благоев“ част от членовете на клуб „Забавна математика“ с ръководител Диянка Александрова  участваха в международното състезание „Математика без граници“ /зима и пролет/. И в двата кръга представянето им бе отлично. Завоюваха  награди: Ралица Камбурова – два пъти сребърен медал, Неделина Жечева –  сребърен и бронзов медал, Антоанета Вихренова – сребърен медал, Виктор Илианов – сребърен медал, Златина Стоянова – сребърен медал, Ива Жекова – бронзов медал, Иван Радостинов – бронзов медал.

На 6.03.2017 г. – в СУ „Д. Благоев“ децата от клуб „Сръчни ръце“ с ръководител Наталия Златева изработиха  картичка заедно с мама, правиха подарък от картон, прежда и конци. Докато майките довършваха оформлението на картичката, децата написаха кратко благодарствено писмо до тях.

   

На 14.03.2017 г. в зала №119 на Община Провадия се проведе Конкурс за таланти под наслов „Талантът обича всяко дете“ за ученици от прогимназиален и гимназиален етап на СУ „Димитър Благоев“. Организатори и активни участници бяха учениците от групата „Театър и литература“ с ръководител Пламена Калчева. Нашите артисти създадоха поредица от комични ситуации, които повдигнаха настроението в залата. Най-добрите изпълнения бяха допуснати до участие в концерта на училището.

Втората публична изява на клуб „Уча и играя“ с ръководител Пепа Димитрова се състоя на 22.03.2017 г. – в класната стая на 1-б клас – в СУ „Д. Благоев“. Тя протече под наслов „Здравей, пролет“. Участниците в клуба посрещнаха пролетта заедно с първокласниците и децата от подготвителна група. Всички много се забавляваха.

   

На 27.03.2017 г. – в СУ „Д. Благоев“ учениците от групата „Мога да чета и пиша“ с ръководител Диянка Александрова демонстрираха чрез различни форми своите знания и умения в областта на българския език и литература.

На 6.04.2017 г – в двора на СУ „Д. Благоев“ чрез драматизация учениците от групата „Ние четем и творим“ с ръководител Калинка Иванова  представиха  обичая „Лазаруване“ и  легендата за Лазар. Гости на събитието бяха  родители, ученици, деца от детските градини, представители на Община Провадия.

   

На 6.04.2017 г. участниците в клуб „Футболна мания“ с ръководител Теодор Тунчев организираха турнир. Състезанието се състоя на изкуствената спортна площадка в СУ „Д. Благоев“. Турнирът беше емоционално преживяване както за децата, така и за родителите и учителите. Мероприятието беше отразено в сайта на училището.

По повод Седмицата на детската книга на 6.04.2017 г. учениците от групите „Чета и пиша“ с ръководител Надя Донева и „Пиша и чета“ с ръководител Галя Николова посетиха  библиотека, четоха  откъси от приказки  и  откриваха  от коя приказка е всеки от тях,  образуваха думи от срички, а думите подреждаха в  изречения. Отгатваха  гатанки. В мероприятието се включиха и родители.

   

На 6.04.2017 г – в СУ „Д. Благоев“ в  продължение на няколко часа учениците от клуб „Сръчни ръце“ с ръководител  Наталия Златева изработваха различни предмети, свързани с Великден, като предварително се запознаха с това, защо заекът и яйцето са символи на празника. Използваха  различни техники в работата си, които изискват търпение, сръчност, прилежност и естетически усет. В двора на училището, пред родители и гости от детските градини, децата демонстрираха своите умения и фантазия. Получиха се чудни макси яйца, Великденско дръвче, а красивите апликирани яйца бяха закачени с панделки на клони.

На 10.04.2017 г. участниците в клуб „Английски без бариери“ с ръководител Мелине Ханагян посетиха „Дворът на кирилицата‘‘ в гр. Плиска. Там децата се запознаха с каменните букви и с паметника на Кирил и Методий. А след това разгледаха историческите ценности в музеите на гр. Плиска и гр. Преслав. Посещението беше с цел учениците да могат да разкажат всичко видяно на английски език.

   

На 14.04.2017 г. клуб „Футболна мания“ с ръководител Теодор Тунчев представи СУ „Д. Благоев“ в Общинския футболен турнир, който се състоя на градската спортна площадка. Децата изпитаха удволетворение от любимия си спорт и, независимо че имаше победител, се амбицираха в следващите подобни мероприятия да постигнат по-големи успехи.

По повод 23 април – Световният ден на книгата – ученици от клуб „Пътят към успеха“ с ръководител Камелия Тодорова посетиха училищната библиотека. Библиотекарят Иванка Димова разказа интересни факти за историята на книгата, за нейното място в живота на всеки човек. Учениците споделиха кои са техните любими книги и автори.

   

Регионалното състезание по предприемачество на Джуниър Ачийвмънт, в което учениците от клуб „Предприемачи в действие“ с ръководител Пламена Стефанова представиха своята дейност, се проведе на 27.04.17 г. в гр. Варна. Екипът представи своята бизнес идея пред жури в два тура – на щанд и чрез презентация за дейността. Учениците се справиха отлично и показаха знания, умения и компетентности в сферата на бизнеса и предприемачеството.

На 27.04.2017 г – в МОН – град София учениците Богомил Анастасов и Галина Цанкова от клуб „Театър и литература“ с ръководител Пламена Калчева и Теодора Сарова от клуб „Английски без бариери“ с ръководител Мелине Ханагян  получиха грамоти от министъра на образованието проф. Николай Денков за отлично представяне на своя проект: „Ролята на театъра в живота на учениците от клуб „Таланти“ в Националния конкурс „Млади таланти”, организиран от МОН.

На 27.04.2017 г.учениците от клуба „Забавлявай се, докато учиш английски език”с ръководител Кирил Тодоров  представиха пред своите родители, близки и обществеността наученото през годината. Децата комуникираха помежду си на английски език, представиха забавни учебни игри, които научиха през годината. За приятната атмосфера те избраха парк „Ловен дом”.

   

На 27.04.2017 г. във физкултурния салон учениците от клуб „Бойни изкуства“ с ръководител Валери Бояджиев проведоха демонстрация по случай празника на СУ „Димитър Благоев“ – гр. Провадия. Участниците демонстрираха атрактивни техники от бойните изкуства Айкидо и Джу-джицу. Целта на демонстрацията беше участниците да покажат на своите родители и приятели напредъка в бойните изкуства, който са постигнали.

 На 4.05.2017 г. в СУ „Д. Благоев“ участниците в клуб „Забавна математика“ с ръководител Диянка Александрова се включиха в математическо състезание. Двата отбора „Многознайко“ и „Всезнайко“ демонстрираха пред родители и съученици знания и умения при решаване на нестандартни и логически задачи, а някои от родителите, чиито професии са свързани с математиката, споделиха своите виждания за ролята на тази наука в техния живот.

   

На 17.05.2017 г. – в СУ „Д. Благоев“ децата от групата „Преодоляване на образователните дефицити на учениците по български език в VI клас“, подкрепени от техните родители, изработиха прекрасни писани яйца, украси и декорации за празниците. Целта бе малчуганите да дадат воля на въображението си. Благоевчетата вложиха творчество и ентусиазъм в изработването на сувенири. Децата разказаха за традициите, а Сара представи своя презентация. Докато творяха в екипи, момичетата пяха песни от фолклорното творчество, което допринесе за настроението. Всеки един презентира своята идея. Усърдната работа беше възнаградена със сладки.

На 18.05.2017 г. във физкултурния салон на СУ „Димитър Благоев“ учениците от клуб „Бойни изкуства“ проведоха демонстрация по Джу-джицу по повод Деня на спорта. Целта на мероприятието бе да се популяризира спорта и в частност бойните изкуства, да се покажат ефективни и атрактивни бойни техники.

На 29.05.2017 г. – в СУ „Д.Благоев“ се проведе математическо състезание под наслов „Знам и мога“. В него сe включиха ученици от 2 клас – членове на групата за образователни затруднения ”Математика” с ръководител Надя Донева. Децата бяха разделени на отбори и се стремяха да постигнат максимални резултати. Чрез решаване на ребуси, интересни и занимателни задачи участниците показаха нивото, до което са достигнали в края на учебната година. Журито раздаде грамоти за достойно представяне и активно участие в клуб ,,Математика“. Мероприятието донесе много емоции на учениците и ги накара да надникнат във  вълшебния свят на тази наука.

   

На 29.05.2017 г. членовете на групата за обучителни затруднения „Ние знаем и можем” с ръководител Наталия Златева направиха демонстрация пред съученици как четат и разказват, доколко владеят правилата за правопис. На гости им беше любим герой – Хитър Петър. Пред него четоха приказки, разказваха, допълваха поговорки, отговаряха на хитрите гатанки, гостът  изваждаше от торбата си. Попаднали в света на народното творчество, децата  откриха още веднъж неговото богатство и красота. Събитието приключи с изпълнение на гайда от техен съученик и с право хоро.

 На 30.05.2017 г. учениците от клуб  „Природата в моя живот“ с ръководител Галя Христова  посетиха Трофейна зала в Горско стопанство – гр. Провадия. Под ръководството на лесничей Асен Христов и инж. Ангелина Янева малките природолюбители разгледаха сбирка от представители на защитени животински видове в околностите на Провадия. Интерес предизвика  и  сбирката от минерали, намерени в провадийския край. Цел на мероприятието беше учениците да разширят и обогатят знанията си за природата /жива и нежива/ в родния край.

  

На 31.05.2017 г. учениците от седми клас – членуващи в клуб „Еко култура“ с ръководител Теодора Ненова – споделиха своите идеи за опазване на природата. Изготвиха брошура и презентации. Петокласниците  подготвиха компостер в училищния двор с помощта на родители и много се забавляваха. С получената почва през следващата година ще засадят и отгледат красиви цветя.

На 1.06.2017 г. членовете на група за обучителни затруднения „Чета и  пиша на български език“ с ръководител Галя Христова проведоха занятие пред своите родители, на което демонстрираха придобитите знания по български език и литература. С удоволствие и желание децата четоха, разказваха, рецитираха и драматизираха части от произведения, изучени през учебната година.

Клуб „Пиша и чета“ с ръководител Галя Николова организира на  5.06.2017 г. В СУ „Д. Благоев“ състезание „Знам и мога“ по повод  завършване на учебната година и приключване на работата по проекта.  Интерактивни игри за малки думотърсачи обогатиха тяхното въображение и мислене. Учениците получиха сертификати за успешно приключване на проекта

   

На 5.06.2017 г. членовете на група за обучителни затруднения „Чета и  пиша на български език“ с ръководител Галя Христова проведоха занятие пред своите родители, на което демонстрираха придобитите знания по български език и литература. С удоволствие и желание децата четоха, разказваха, рецитираха и драматизираха части от произведения, изучени през учебната година.

На 5.06.2017 г. учениците от клуб „Чета и пиша“ с ръководител Надя Донева посетиха ,,Двора на кирилицата“ в Плиска. Там им бяха връчени свидетелствата за завършване на I клас. Разгледаха ръчно изработените от камък букви изваяни от международно признати скулптури, параклиса ,,Св. Цар Борис I – покръстител български“ и галерията със специално рисувани  картини изобразяващи създаването на кирилицата и покръстването. Всеки ученик откри своята буква и се снима до нея. Това беше едно неповторимо преживяване за тях.

   

На 6.06.2017 г . в класната стая на втори клас групата за обучителни затруднения „Български език“ с  ръководител Калинка Иванова проведе в присъствието на родители демонстрация на наученото във връзка с началното ограмотяване. Учениците показаха своите езикови компетентности чрез четене и писане на диктовка с участието на своите родители.

Представителната изява на група „Математика“ с ръководител Пепа Димитрова се състоя на 7.06.2017 г. в класната стая. Децата от III-а и III-б клас, подкрепени от техните родители, показаха знания и умения, които са придобили през изминалата година. Решаваха кръстословици, оцветяваха мандали и накрая Андрея им представи интересна презентация за забавната страна на математиката.

   

На 9.06.2017 г. в класната стая и в заведение „Ити“ се проведе публичната изява на клуб „Ние четем и творим“ с ръководител Калинка Иванова. Всяко от децата представи накратко любим герой, след което си размениха подаръци. За добрите резултати родителите ги почерпиха в близко заведение.

 На 16.06.2017 г. учениците от клуб „Книгата в моя живот“ с ръководител Милена Колева проведоха заключително мероприятие. То се състоя в етнографски комплекс „Ламбова къща“ – зала „Вичо Иванов“  и на него присъстваха: г-н Михалев – директор на училището, г-жа Полизанова – зам. - кмет на Община Провадия, родители, приятели на книгата.

Чрез презентации учениците проследиха историята на книгата, показаха изкуството на старобългарската книга, разказаха за дейността на клуба, споделиха размисли за мястото на книгата в техния живот. С вдъхновение те представиха свои любими книги и творби. Прочетоха лично творчество в различни жанрове, чието създаване е провокирано от работа с книгата. Г-жа Полизанова и г-н Михалев благодариха на участниците за активната работа и им пожелаха нови творчески успехи.

 >

На 16.06.2017 г. от 8.30 ч. в стая 104 на СУ „Д. Благоев“ гр. Провадия се проведе състезание „Какво научих?“ между участниците в групата „Преодоляване на образователните дефицити на учениците по математика в V клас“ с ръководител Юлия Войнова. Те демонстрираха пред съученици, няколко родители и учители умението да решават лесни задачи от изучавания материал. Надпреварата беше отборна, като всяка група определи свой капитан, който представяше решените задачи пред жури – ученици от същия клас. Задачите, с които участниците трябваше да се справят, изискваха елементарни пресмятания и някои бяха под формата на игри. С тази изява участниците в групата показаха една интересна и различна страна на математиката  и завършиха занятията си по проекта. 

На 16.06.2017 г. от 10,00 ч. в стая 104 на СУ „Д. Благоев“ гр. Провадия се проведе състезание „Какво научих?“ между участниците в групата „Преодоляване на образователните дефицити на учениците по математика в VI клас”. Те демонстрираха пред съученици, няколко родители и учители умението да решават лесни задачи от изучавания материал. Надпреварата беше отборна, като всяка група определи свой капитан, който представяше решените задачи пред жури – ученици от същия клас. Задачите, с които участниците трябваше да се справят  изискваха елементарни пресмятания и някои бяха под формата на игри. С тази изява участниците в групата показаха една интересна и различна страна на математиката  и завършиха занятията си по проекта.

На 30.06.2017 г. в СУ „Д. Благоев“ се проведе заключителната изява на участниците в групата „Преодоляване на обучителните затруднения по български език и литература в V клас” с ръководител Диана Милева. Участниците  демонстрираха пред съучениците си и пред няколко учители умението да четат откъси от текстове и умението да говорят правилно на български език, като разказват забавни моменти от текстовете, които са изучавали.